Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейската комисия ще провери дали едностранните мерки, въведени

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейската комисия ще провери дали едностранните мерки, въведени
Коментари Харесай

ЕК започва проверка срещу Полша, Унгария и Словакия заради забраната на украинския внос

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Европейската комисия ще ревизира дали едностранните ограничения, въведени от Полша, Унгария и Словакия против земеделския импорт от Украйна, нарушават законодателството на Европейския съюз. Това заяви представител на Европейска комисия на конференция в отговор на въпроси.

Ще преценим дали има нарушаване на европейското право и дали са нужни следващи дейности, Европейски Съюз взима решенията в региона на търговията, означи представителят. Попитан дали комисията следи за нечестни дейности на търговците, довели до днешната конюнктура и митинги, той уточни, че Европейска комисия изследва цялостната картина. Това е належащо, с цел да предприемем по-нататъшни стъпки, добави той в отговор на въпрос дали Европейска комисия може да предприеме дейности против сходно държание от страна на търговците.

Ако има доказателства за нечестни търговски дейности, това би трябвало да се заяви на постоянните срещи, проведени от Европейска комисия със засегнатите страни, с цел да се обсъдят нужните дейности, съобщи представителят. Той посочи, че тази седмица на срещите се разискват предложенията на Украйна за надзор над износа на аграрни артикули към Европейски Съюз. Говорителят разясни, че страните от Европейски Съюз, в това число България, имат опция да изкажат мнение по обсъжданите ограничения, съобщи Българска телеграфна агенция.

По неговите думи Украйна е подхванала диалози с Будапеща, Варшава и Братислава по процедурите на Световната комерсиална организация (СТО) за споразумяване на разногласия. Киев през вчерашния ден подаде недоволство в СТО поради едностранните ограничения, подхванати от Полша, Унгария и Словакия.

Същевременно стана ясно, че румънското държавно управление е решило да ограничи вноса от Украйна в идващите 30 дни и единствените, които ще се възползват от лицензирането в региона на зърнените култури, ще бъдат румънските фермери и преработватели, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът акцентира, че в границите на 30 дни тези лицензи би трябвало да бъдат получени както на територията на Украйна, по този начин и на територията на Румъния, и ако " се опитат да внесат даже 1 кг пшеница или царевица в Румъния ", заповедта за възбрана е готова и ще бъде издадена и оповестена в Държавен вестник.

Президентът на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO) Йонел Арион съобщи, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за използването на този механизъм и в случай че тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния метод.

Барбу добави, че всяко държавно решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и ще се разисква взаимно със земеделските асоциации.

Румънските фермери оповестиха, че са решили за момента да се откажат от митингите, откакто са получили уверения от министъра, че за интервал от 30 дни ще бъде разрешено единствено директно прекосяване на зърнени артикули от Украйна през Румъния, заяви през днешния ден румънското национално радио.

Източници: " 24 часа ", dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР